A fekete bodza

MIÉRT ÉRTÉKES A BŐRÖD SZÁMÁRA A FEKETE BODZA?A fekete bodza egész Európában fellelhető, régebben minden részét felhasználták, szinte mindenre gyógyírként tartották számon. Mára egy egészen új megvilágításban is alkalmazhatjuk, hiszen több organikus kozmetikumokat gyártó cég kutatásai is alátámasztják, hogy kiváló bőrmegújító és anti-aging hatóanyag. De nézzük meg közelebbről mit tud ez a növény és miért van szüksége a bőrödnek rá!

Mi az a fekete bodza?

Fehér színű virága talán mindenkinek ismerős lehet, de sötét színű bogyós termését sokan nem tudják a fekete bodzához társítani. A burjánzó, bokros növény többnyire az erdők klímáját élvezi, szereti a tápanyagban gazdag talajt és akár 10 méter magasra is megnőhet.Európa szerte megél, könnyen alkalmazkodik az egyes tájegységek időjárási viszonyaihoz, így sok helyen tudják élvezni jótékony tulajdonságait.

Mi van a fekete bodzában, amiért imádjuk?

A fekete bodza tele van antioxidánsokkal, amik hatékonyan küzdenek a káros szabadgyökök ellen. Emellett gazdag A-, B- és C-vitamiban is és bővelkedik ásványi anyagokban is.Az antioxidánsok vitaminokkal kombinálva segítik a ráncok kialakulásának megelőzését, tonizálják a bőrt és helyreállítják annak tónusát.

Mire használták régen a fekete bodzát?

Réges-régen a “szegényember” patikájának tartották a növényt, a termésétől kezdve, a virágán át, leveléig minden részét felhasználták a népi gyógyításban.Miért tartjuk ma kincsként számon?A fekete bodza igazi újdonságként robbant be a bőrápolásban, utat talált magának a klasszikus argánolaj és csipkebogyó olaj mellett és szépen lassan eléri az ő pozíciójukat a természetes bőrápolásban.Az anti-aging krémek egyik kedvenc alapanyaga, mivel hatékonyan küzd a ráncok ellen, akkor is, ha már kialakultak és akkor is ha még csak a megelőzés a cél.Segít megőrizni a bőr egyensúlyi állapotát, visszaadja az arc régi rugalmasságát és ragyogását. Fontos tudni a gyűjtés során, hogy közeli mérgező rokona a gyalogbodza (S. ebulus), amely lágyszárú évelő, más habitusú, és virágai nem sárgásfehérek, hanem hófehérek, portokjuk pedig lila. Másik rokon faj a fürtös bodza (S. racemosa), amely kevéssé alkalmazkodóképes, virágzata sárgászöld, nem tányérszerű, bogyói korallpirosak, az ágak bélszövete nem fehér, hanem sárgásbarna. Enyhén mérgező.

Nálunk készülőben van a fekete bodza kivonatos arckrém, szilvamag olajjal, és a fekete bodzás arctonik érett bőrre. 🙂

Bevásárló kosár